Nazwa oryginalna: Jachim

Pochodzenie: Odmiana „Jachim” została wyselekcjonowana przez Mirko Schustera w ramach programu hodowli wiśni Instytutu Juliusa Kühna w Dreźnie-Pillnitz. 

Botanicznymi rodzicami tej wspaniałej wiśni są odmiany „Köröser” x „Safir”

Drzewo:  Wzrost jest naturalnie smukły i wyprostowany, charakteryzuje się stromymi kątami rozgałęzień i krótkimi międzywęźlami. Owoce zawiązuje na jednorocznych i starszych pędach i krótkopędach. Tworzące się długie pędy, które występują częściej niż u jabłoni kolumnowych, należy skracać albo stale uszczypywać (powoduje to prawdziwy wzrost kolumnowy), albo pozwolić im rosnąć (powoduje to pionowy wzrost przypominający topolę). Ze względu na swój wzrost wiśnia ta idealnie nadaje się do mniejszych ogrodów. Można ją posadzić w grupie przy ogrodzeniu czy blisko muru w formie szpaleru. Nadaje się do uprawy w pojemnikach na balkonie lub tarasie. W zależności od lokalizacji, cięcia i pielęgnacji można uzyskać wysokość od 2 do 3 metrów i szerokość ok. 1,5 metra. Owocuje corocznie i obficie. Od kwietnia zdobi także ogród lub balkon licznymi pięknymi, dużymi  białymi kwiatami . Cieszy to także pszczoły i trzmiele , którym smukła, wydajna wiśnia dostarcza mnóstwo nektaru. 

Zapylacze: Wiśnia "Jachim" jest samopłodna, więc nie potrzebuje zapylacza. Plon odmian samopłodnych można jednakże dodatkowo zwiększyć poprzez zapylenie krzyżowe. 

OwocOwoce średnie do dużych (wielkość ok 23 mm, masa 6 g), płasko-okrągłe, owoce i  miąższ ciemnoczerwony soczysty, dzięki idealnemu stosunkowi cukru (aż 15 Brix) i kwasowości, jedna z najlepszych odmian wiśni do spożycia na świeżopestki łatwe do usunięcia 

Czas dojrzewania: 7. tydzień wiśniowy (lipiec-sierpień). 
 
Dojrzałość konsumpcyjna:  Wiśnie nadają się do spożycia po zerwaniu.

Wrażliwość na mrózOdmiana "Jachim" jest wytrzymała, łatwa w pielęgnacji i mrozoodporna (do -28°C)

Wrażliwość na choroby: "Jachim" ma dobrą tolerancję na monilozę (brunatna zgnilizna drzew pestkowych) Szczególnie tolerancyjna na choroby liści. 

Przydatność odmianyWiśnie można przerabiać na soki, dania owocowe, ciasta i desery. 

Zalecana podkładka:  ANTYPKA. Wiśnie szczepione na Antypce dobrze sobie radzą na lekkich glebach i są wytrzymałe na mróz. Antypka jest podkładką mało podatną na guzowatość korzeni.

Zdjęcie lubera.com - Wiśnia kolumnowa Fruttini® "Jachim" w okresie kwitnienia

Post a Comment

Nowsza Starsza