Celem badań była ocena wybranych odmian jabłoni kolumnowych. Drzewa były monitorowane przez okres 3 lat, a koncentrowano się na danych dotyczących wzrostu, plonów i stanu zdrowia. Jednocześnie oceniano jakość zebranych owoców po krótkim przechowywaniu. Odmiany Polka, Bolero, Charlotte, McIntosh. Na podkładce M 9 uprawiano McIntosh Wijcik, Waltz oraz kontrolną odmianę Golden Delicious. Decydującymi danymi charakteryzującymi odmianę były: wysokość wydłużonego pędu, tworzenie bocznych pędów owocujących, liczba kwiatów oraz ilość zebranych owoców. Nie mniej ważny dla wzrostu był stan zdrowotny powierzchni liści, a zwłaszcza częstość występowania chorób grzybowych; tu monitoring prowadzono w sześciu terminach i koncentrowano się na parchu jabłoni i mączniaku prawdziwym jabłoni. Porażenie odmiany Charlotte mączniakiem prawdziwym jabłoni było istotnie silniejsze niż porażenie pozostałych odmian. Odmiana Charlotte była również istotnie bardziej porażona parchem jabłoni i różniła się od pozostałych mniej porażonych odmian. Najwięcej dojrzałych owoców wydała odmiana Polka; istotnie mniej owoców wydały odmiany Bolero, McIntosh Wijcik i Waltz. Najmniej owoców, ale najcięższych wydała odmiana Charlotte; masa owoców tej odmiany była największa. Najwyższe plony dała odmiana Polka. Oceny właściwości organoleptycznych obejmowały wygląd owoców; wysoko oceniono pod tym względem odmianę kontrolną Golden Delicious, następnie Bolero i McIntosh Wijcik. Pod względem wyglądu najsłabiej oceniono odmianę Waltz. Najgrubszą skórkę miały McIntosh Wijcik i Charlotte, natomiast skórki odmian Polka, Golden Delicious i Waltz nie stanowiły problemu. Pod względem konsystencji miąższu najwyżej oceniono odmianę Golden Delicious, następnie Bolero i Charlotte. Najbardziej soczystą odmianą był Golden Delicious, a następnie McIntosh Wijcik i Waltz; najmniej soczysta była odmiana Charlotte. Najsmaczniejszą odmianą była odmiana kontrolna Golden Delicious, a następnie McIntosh Wijcik i Waltz; najmniej smaczna była odmiana Bolero. W ogólnej sumie ocen za owoce, miąższ i smak odmiana Golden Delicious uplasowała się na pierwszym miejscu, a za nią McIntosh Wijcik i Waltz. Najgrubszą skórkę miały McIntosh Wijcik i Charlotte, natomiast skórki odmian Polka, Golden Delicious i Waltz nie stanowiły problemu.
Pełny tekst badań do przeczytania tutaj
Prześlij komentarz