Jedyne na świecie. 
Uprawiane w górach Tybetu - CZARNE JABŁKO DIAMENTOWE. 

Jabłoń Black Diamond / Czarny Diament (chiń. gāla guǒ; 嘎啦果) to mutant odmiany Hua Niu. (znanej jako Chiński Red Delicious). Odmiana ta uprawiana jest tylko w jednym regionie świata, w Chinach, w miejscowości Nyingchi, która jest położona na wysokości około 3100 m n.p.m. Pomimo tego, co sugeruje nazwa, jabłko nie jest czarne ale ma ciemny odcień fioletu z białym miąższem w środku, wyjątkowo chrupiące i słodkie. Na wyjątkowy kolor skórki wpływ mają warunki geograficzne. W miejscu, w którym są uprawiane otrzymują dużo światła ultrafioletowego w ciągu dnia a nocą doznają znacznego spadku temperatury co powoduje, że skórka nabiera głębokiego, ciemnego koloru. 

Uprawa nie jest prosta, na pierwsze jabłka trzeba czekać nawet 8 lat. Z tego względu jabłka są dość drogie i należą do segmentu rynku z wyższej półki. Można je kupić w największych chińskich miastach i poprzez internet. W sprzedaży dostępne są od końca października do stycznia Owoce pakowane są po 6 lub 8 sztuk i potrafią kosztować od 10 do 20 USD. Rocznie w Chinach sprzedaje się ok. 50000 kilogramów jabłek tej odmiany. Głównymi odbiorcami są portale e-commerce oraz supermarkety premium w miastach takich jak, Pekin, Szanghaj, Kanton i Shenzhen. 


Źródło: 

  • https://www.today.com/food/black-apples-are-real-thing-here-s-why-they-re-t151239
  • https://news.ebc.net.tw/news/living/137626 
  • https://www.tasteatlas.com/black-diamond-apples
  • https://www.freshplaza.com/europe/article/183710/China-Black-diamond-apples-as-beautiful-as-diamonds/ https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Diamond_Apple

Post a Comment

Nowsza Starsza