Nazwa oryginalna: Helene 

Pochodzenie: Helene to odmiana czereśni wyhodowana w Kanadzie poprzez skrzyżowanie odmiany „Van” z nieznaną odmianą. Szybko zyskała popularność wśród ogrodników dzięki swoim walorom. 

Drzewo: Helene to kolumnowa czereśnia o mocnym i wytrzymałym pniu, na którym znajdują się jedynie krótkopędy, a brakuje gałęzi szkieletowych. Dzięki temu drzewko zachowuje pokrój kolumnowy. Liście, podobnie jak u innych czereśni, mają błyszczącą, żebrowaną powierzchnię z poprzecznymi żyłkami, a ich bogaty zielony odcień przyciąga wzrok. Korona drzewa ma cylindryczny kształt. W zależności od zastosowanej podkładki, drzewo osiąga wysokość do 3,5 metra, z gęstą koroną o szerokości do 1 metra. Mimo niewielkich rozmiarów, korona jest gęsto ulistniona, co oznacza, że w pobliżu tej odmiany czereśni można bezpiecznie sadzić rośliny uprawne, gdyż nie będą one zacieniane. 

Uprawa: Do sadzenia odmiany Helene najlepiej wybrać jasne, osłonięte od przeciągów miejsce z żyzną glebą. W takich warunkach czereśnia będzie produkować owoce najlepszej jakości. Coroczne wiosenne cięcie pielęgnacyjne pozwala zachować kolumnowy pokrój. W pierwszych latach warto również przeprowadzać letnie przycinanie formujące – na początku czerwca przycinamy boczne pędy na 3-4 oczka. Dzięki temu zabiegowi roślina zyskuje większą płodność oraz smuklejszy wzrost. W przypadku starszego drzewka przycinanie nie jest już potrzebne. Po posadzeniu pierwsze kwitnienie i zawiązywanie owoców następuje po 1 (na podkładce Gisela 5) do 3 (na podkładce Colt) lat. Zbiory są regularne i coroczne. Plon, jaki możemy uzyskać z czereśni Helene, jest również imponujący – 15 i więcej kilogramów z drzewka to prawdziwy sukces w przypadku kolumnowej czereśni! Przy odpowiedniej pielęgnacji drzewo może owocować nawet przez 25 lat. 

Zapylacze: Uwaga! Czereśnia Helene nie jest samopłodna. Najlepszym zapylaczem dla niej jest odmiana Sylvia, która również należy do grupy odmian kolumnowych. Dobrym zapylaczem jest również czereśnia Van. 

Owoc: Owoce Helene są niezwykle atrakcyjne wizualnie – mają sercowaty kształt, intensywny rubinowy kolor i słoneczny połysk. Miąższ owocu jest soczysty, ciemnoczerwony z różowymi żyłkami, średniej gęstości, z dużą ilością pysznego, orzeźwiającego soku. Smak jest bardzo słodki, z wyczuwalnym miodowym aromatem. Każda wiśnia waży około 12-15 gramów, co jest doskonałym wskaźnikiem dla odmian kolumnowych. 

Dojrzałość zbiorcza: Czereśnie dojrzewają w drugiej połowie czerwca. 

Wrażliwość na mróz: Czereśnia kolumnowa Helene dość dobrze znosi przymrozki. W przypadku drzewka szczepionego na podkładce Gisela 5 możemy liczyć na pełną odporność na mróz (-29°C). Niemniej jednak, przez pierwsze dwa lata po posadzeniu, pąk wierzchołkowy powinien być okrywany na zimę, aby uniknąć uszkodzeń spowodowanych mrozem. 
 
Wrażliwość na choroby: Odmiana Helene jest nie tylko odporna na zimno, ale także na wiele chorób. W sprzyjających warunkach oraz przy odpowiedniej pielęgnacji, Helene rzadko jest atakowana przez choroby i pasożyty. Może być jednak wrażliwa na takie schorzenia jak parch, dziurkowatość liści drzew pestkowych oraz drobna plamistość liści. Jak każda czereśnia, Helene może być odwiedzana przez mszyce i nasionnice trześniówkę. 

Przydatność odmiany: Helene to typowa odmiana deserowa. Oprócz spożywania świeżych owoców, można je również przetwarzać na kompoty, soki i dżemy. Ze względu na swoje walory dekoracyjne, całe wiśnie doskonale nadają się do dekoracji sałatek owocowych, słodkich deserów oraz napojów bezalkoholowych. 

Zalecana podkładka: Gisela 5 oraz Colt. 

Kilka wskazówek dla osób chcących uprawiać czereśnię kolumnową Helene w donicy

Jeśli to możliwe, do sadzenia należy użyć ciężkiej doniczki (nie plastikowej), aby uniknąć przewrócenia przez wiatr. Najlepsza będzie doniczka o szerokości co najmniej 50 cm (ok. 60 l objętości). Im większa doniczka, tym lepiej, ponieważ zmniejsza to potrzebę częstego podlewania. Dla większej stabilności doniczka powinna mieć u góry taką samą szerokość jak podstawa – doniczka z wąską podstawą łatwiej się przewróci. Przed posadzeniem drzewka upewnij się, że umieściłeś kilka kamieni w podstawie doniczki, aby poprawić drenaż. Wypełnij donicę kompostem gliniastym z dodatkiem torfu, piasku oraz perlitu. Karm drzewko dwa razy w roku garścią nawozu organicznego. Unikaj nawozów bogatych w azot, ponieważ mogą one zmniejszyć ilość wytwarzanych owoców. Choć niektórzy ogrodnicy mogą uznać to za surowe, w przypadku drzew owocowych w pojemnikach najlepsze owoce (zarówno pod względem objętości, jak i smaku) uzyskuje się, gdy rośliny są lekko „wygłodzone”. Regularnie podlewaj, szczególnie w ciepłe dni – może to oznaczać podlewanie raz dziennie. Jeżeli masz możliwość, podlewaj wodą deszczową, co jest zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem. Wodę deszczową można zbierać w beczce na wodę.

Post a Comment

Nowsza Starsza